Razboiul numelor

Unele dintre cele mai vechi marci din lume constau din numele fondatorilor companiei: Colgate, Pfizer, Philips, Dr. Oetker, Lavazza, Campari, si multi altii. Marcile de masini si marcile din domeniul modei sunt formate din nume aproape fara exceptie. Desi atat de uzuala, practica de a inregistra numele ca marca poate aduce uneori batai de cap titularilor. Cateva cazuri recente ne-au atras in mod particular atentia:

StyleCartel_FashionFriday_KarenMillen-01
Sursa foto StyleCartel_FashionFriday_KarenMillen

Karen Millen

Cazul Karen Millen a fost judecat in Marea Britanie si reprezinta un exemplu interesant despre cum marca ajunge sa depaseasca si sa fie mai puternica decat persoana ce poarta numele respectiv. Karen Millen este un designer de moda din Marea Britanie ce a pus bazele afacerii sale eponime de productie si comercializare de haine de dama in anul 1983. Brandul a cunoscut o evolutie buna si s-a extins la nivel international. In anul 2004 brandul a fost vandut unui consortiu islandez iar prin contractul de vanzare designerul britanic a fost de acord sa nu mai foloseasca pe viitor numele “Karen Millen”, “KM” si “K Millen” sau orice alte nume similare. In anul 2011 Millen a decis sa se reintoarca in afaceri sub marca “Karen” pentru a pune bazele unui magazin pentru accesorii pentru casa. Avand in vedere insa ca designerul si-a vandut marcile ce constau din propriul nume s-a vazut nevoita sa se confrunte cu litigii pentru a se determina daca poate sa isi foloseasca in continuare numele, sau parte din el, in acest domeniu. Decizia instantelor britanice a fost ca designerul nu va putea folosi numele similar “Karen” pentru produse din domeniul accesorilor pentru casa deoarece produce confuzie cu marcile “Karen Millen” detinute de compania KAREN MILLEN FASHIONS LIMITED. Prin urmare in lumea modei unde utilizarea numelui designerilor ca si marca este atat de populara trebuie sa se cantareasca mai bine aceasta practica si soarta marcilor atunci cand se decide vanzarea afacerii.

 

Sursa e-online
Sursa foto e-online

 

Cele doua KYLIE
Un conflict recent a avut ca obiect numele “KYLIE” si cele doua protagoniste au fost Kylie Minogue si Kylie Jenner. Vedeta de reality-show Kylie Jenner, fiica lui Bruce Jenner/Caitlyn Jenner si sora vitrega a lui Kim Kardashian, si-a lansat o linie de produse cosmetice pe care a dorit sa o numeasca “Kylie Cosmetics”. In acest sens Jenner a depus mai multe cereri de marca pentru numele “Kylie” in SUA pentru cosmetice dar si pentru servicii de publicitate si divertisment. Kylie Minogue si-a inregistrat insa numele pentru produse similare cu mult inainte. Pe langa serviciile de divertisment Minogue a fost afectata si de produsele cosmetice deoarece detine propria marca de parfum “Kylie Minogue darling”. Minogue a depus mai multe opozitii impotriva marcilor lui Jenner la Oficiul de Marci al SUA. Dupa mai multe prelungiri opozitiile au fost retrase in urma impacarii partilor. Probabil ca avantajele comerciale au fost considerabile si preferate unui conflict legal si mediatic de durata. Cu toate acestea desi ambele vedete au dorit absolut justificat sa isi foloseasca propriul nume in legatura cu afacerile pe care le dezvolta din pacate in opinia noastra regula primul venit primul servit trebuie respectata indiferent de circumstante.

 

 

Michael Jordan si problemele limbii chineze

Sursa ipbrief.com
Sursa foto ipbrief

Michael Jordan s-a confruntat cu necesitatea de a-si proteja propriul nume in China. Aici o companie producatoare de echipament sportiv a inregistrat varianta chinezeasca a numelui „Jordan” in caractere chinezesti „乔丹”,ce se citeste Qiaodan – Chee-Ow Dahn. Qiaodan Sports a folosit de asemenea numarul 23 fostul numar de pe tricoul faimosului basketbalist, asociat in toti acesti ani cu imaginea si numele acestuia. Jordan a sustinut ca aceasta companie isi construieste afacerea in jurul numelui sau inducand in eroare consumatorii cu privire la faptul ca ar fi in spatele afacerii. Dupa mai multi ani de litigii si hotarari in defavoarea sa, Jordan a primit o decizie pozitiva de la instanta suprema din China. „Jordan” este marca inregistrata in China insa doar in varianta englezeasca. Cazul a starnit multe discutii cu privire la necesitatea inregistrarii numelui ca marca, in special de catre marile personalitati, si nu oricum ci si in limba, respectiv in caracterele specifice mai multor tari din lume.

 

 

 

 

 

 

 

 

Noutati si Evenimente

Enpora - Servicii de proprietate intelectuala

Ce este proprietatea industriala

Mai multe informatii despre ce este proprietatea industriala le puteti gasi in Brosura noastra …

Vezi mai mult >
Scurt ghid despre Marci

Am pregatit un scurt ghid despre marci menit sa explice tuturor ce este o marca si importanta inregistrarii ei pentru afaceri …

Vezi mai mult >
Marca europeana

Ghidul despre Marca europeana va ofera informatii despre marca ce ofera protectie la nivelul Uniunii Europene

Vezi mai mult >
Scurt ghid despre Desene

Pentru informatii despre ce sunt Desenele Industriale si de ce sa le inregistram va invitam sa cititi ghidul nostru!

Vezi mai mult >