Marcile sonore

 

Este recunoscută capacitatea sunetului de a capta atenția consumatorilor și de a facilita astfel  identificarea produselor sau a serviciilor. În publicitate sunetul și muzica sunt intens exploatate. Companiile investesc sume uriașe în crearea de jingle-uri sau achiziționarea drepurilor de autor pentru cântece celebre pentru a le folosi spre a-și face reclamă propriilor produse.

Metro Goldwin Mayer marca sonora Ragetul unui leu

Marca comunitara 005170113 Metro Goldwin Mayer “Ragetul unui leu”

Protecția sunetului ca marcă înregistrată este posibilă atât în România cât și în Uniunea Europeană. Condiția de formă pentru ca un semn să fie înregistrat ca marcă este reprezentarea grafică. Pentru mărcile sonore repezentarea grafică poate fi constituită de un portativ cu notele muzicale sau o sonogramă. Ambele pot fi însoțite de un dispozitiv audio capabil să redea sunetul.

Cu toate acestea mărcile sonore sunt numite mărci netradiționale, alături de mărcile olfactive, mărcile de culoare sau hologramele. Această titulatură surprinde cu exactitate statutul acestor mărci în marea masă a mărcilor înregistrate. Astfel, printre milioane de mărci verbale sau figurative ce reprezintă marea majoritate a mărcilor înregistrate, mărcile sonore ocupă o poziție minoritară.

În baza de date a OSIM-ului printre cele câteva zeci de mii de mărci înregistrate am identificat 5 mărci sonore. O căutare în baza de date a OHIM (Oficiul de Armonizare pe Piața Internă) după tipul mărcii – mărci sonore- arată 210 mărci sonore. Proporția este la fel de mică ca la nivelul Registrului Național de Mărci, având în vedere că în prezent există peste un milion de mărci comunitare înregistrate.

Cine înregistrează mărci sonore?

La nivel național printr-o coincidență cele două companii ce dețin mărci sonore sunt active în domeniul producerii de vinuri și băuturi alcoolice, clasa de produse 33, SC JIDVEI SRL FILIALA ALBA și SC BACHUS SA.

Cu titlu de exemplu marca celor de la Jidvei are următoarea reprezentare:

LA CRAMA DE LA JIDVEI SE GĂSEŞTE TOT CE VREI VINURI DULCI ŞI VINURI SECI SĂ TOT BEI ŞI SĂ PETRECI

Marca sonora Jidvei

Reprezentarea marcii sonore SC JIDVEI SRL

Verificând utilizarea acesteia am descoperit că reprezintă de fapt un cântec folcloric compus și cântat de Ansamblul artistic Jidvei http://www.youtube.com/watch?v=etehepPQ4Eg”

Mărcile comunitare prezintă un tablou mult mai variat, companii de renume la nivel internațional și-au introdus în portofoliu mărci sonore. Una dintre primele depuneri din anul 1996 a fost celebrul răget al leului ce poate fi auzit la începutul fiecărui film produs de Metro-Goldwyn-Mayer. Cererea de marcă a fost respinsă deoarece s-a apreciat că sunetul constă dintr-un simplu zgomot ce nu poate fi înregistrat. După 10 ani în 2006 cererea a fost redepusă și înregistrată de OHIM. Marca protejează clasele 09, 38, 41 și 42. Twentieth Century Fox și-a protejat de asemenea celebra Fanfare compusă în anul 1933 de compozitorul Alfred Newman pentru servicii din clasa 41. Companiile producătoare de produse electrice și electronice au optat pentru înregistrarea de mărci sonore, cum ar fi celebrul ringtone al telefoanelor Nokia. Scurte jungle-uri identifică produsele Samsung, Sony sau Phillips. În domeniul auto marii jucători și-au înregistrat mărci sonore folosite cu precădere în spoturile publicitare: Volkswagen a înregistrat o marcă sonoră ce reproduce zgomotul produs de o portieră care se închide, marca sonoră aparținând Audi redă zgomotul stilizat al unei bătăi de inimă. Sunetele produse de sistemele de operare Windows și Mac la fiecare deschidere a computerului sunt mărci înregistrate, precum și celebrul „yoddel” folosit de Yahoo! pentru a anunța primirea unui nou e-mail. Și în domeniul alimentar sunt exploatate sunetele. Danone și Müller, producătorii de produse lactate, dețin mărci sonore pentru a-și identifica produsele. Bine cunoscut este însă jingle-ul McDonnald’s: „Ba da ba ba baaaa…. I’m lov-in’ it”! Reprezentarea mărcii comunitare este următoarea:

cj4jx4fzvcc523ya2tmalskflhxvl4nk2djdtkfv4pekm2xoffj52cxhsjkxl2gv37a2wsx3dhsqe
McDonnald’s: „Ba da ba ba baaaa…. I’m lov-in’ it”!

O colecție de mărci sonore puteți „asculta” aici:
https://www.youtube.com/watch?v=KMSnn2C3EAw&list=PLSDVOZN_2vnhsK9_7PfWjUTjwshx9ROjB

Noutati si Evenimente

Enpora - Servicii de proprietate intelectuala

Ce este proprietatea industriala

Mai multe informatii despre ce este proprietatea industriala le puteti gasi in Brosura noastra …

Vezi mai mult >
Scurt ghid despre Marci

Am pregatit un scurt ghid despre marci menit sa explice tuturor ce este o marca si importanta inregistrarii ei pentru afaceri …

Vezi mai mult >
Marca europeana

Ghidul despre Marca europeana va ofera informatii despre marca ce ofera protectie la nivelul Uniunii Europene

Vezi mai mult >
Scurt ghid despre Desene

Pentru informatii despre ce sunt Desenele Industriale si de ce sa le inregistram va invitam sa cititi ghidul nostru!

Vezi mai mult >