Aceiasi marca, mai multe reprezentari. Marcile fluide.

O prezenta relativ noua in categoria marcilor netraditionale o constituie marcile fluide (fluid trademarks). Acestea nu sunt reglementate prin legislatia marcilor constiuie insa instrumente tot mai prezente in portofoliul companiilor.
google-doodle collage

Ce sunt marcile fluide? Astfel cum indica si expresia care le denumeste sunt marci create prin decorarea, particularizarea sau pur si simplu modificarea marcilor inregistrate ale unei companii pentru a fi folosite in anumite ocazii, pentru a marca aniversarea sau o zi importanta din istoria companiei, un eveniment in viata companiei sau pur si simplu pentru a sustine o campanie publicitara. Marcile sunt fluide pentru ca pornind de la baza reprezentata de marca inregistrata se creaza o noua identitate, temporara pentru marca respectiva. Astfel marcile sunt folosite pentru a transmite un mesaj direct publicului si a facilita astfel un dialog direct cu consumatorii.

Cele mai celebre marci fluide sunt Doodles-urile create de Google ce constituie reprezentări ocazionale ale logo-ului Google afișat pe prima pagină a motorului de cautare. Doodles-urile au fost create prima data in anul 1998. In colectia Doodles in acest an sunt prezente 3 reprezentari fluide ale marcii Google in timp ce anul 2013 s-a incheiat cu 212 astfel de reprezentari, iar in decursul acestei perioade peste 1000 de Doodles-uri au fost create de echipa de ilustratori Google (sursa www.google.com/doodles).

Google sustine concursuri pentru crearea de Doodles si primeste propuneri de la utilizatori pentru a crea noi Doodles. Doodles-urile celebreaza sarbatorile internationale dar si cele nationale, celebreaza personalitati cunoscute in intreaga lume sau personalitati locale, marcheaza jocurile olimpice sau sarbatoresc personaje din emisiuni sau filme celebre. (http://www.google.com/doodles/finder/2014/All%20doodles).

Marca internationala 0881006 GOOGLE figurativa:
Marca inregistrata Google

Diverse Doodles:

google-doodles

martisor-2011

romanian_natl10-hpi

Romania a fost celebrata de mai multe ori primind Doodles-uri pentru ziua nationala in perioada 2009-2011, si fiindu-i omagiate personalitati de marca precum: George Enescu, Constantin Brancusi, Ion Luca Caragiale, Emil Racovita sau Maria Tanase.

Google Doodle Maria Tanase

Sursa:http://doodlesnews.blogspot.ro/2012/01.html
O marca cu mai multe fete este si marca postului de televiziune MTV. Celebrul logo a fost decorat printr-o explozie de culori si modele, desene amuzante sau chiar cu imaginile artistilor a caror muzica este prezentata de catre postul de televiziune.

Marca inregistrata MTV:
Marca inregistrata MTV

Diferite marci fluide MTV:

Marca fluida MTVMTV marci fluideMarca fluida MTV

Sursa: http://www.bonigala.com/the-many-faces-of-mtv-logo-design

McDonald’s a adoptat o practica extrema in Australia in 2013 atunci cand a hotarat sa isi modifice temporar celebra marca figurativa pentru a reda nickname-ul pe care il are in aceasta tara. Astfel pentru inceput 13 restaurante Mcdonald’s au fost rebranduite cu titulatura Macca’s pentru a celebra Ziua Independentei Australiei. Avand in vedere ca in conformitate cu sondajele peste 50% dintre australieni pronunta marca McDonald’s sub forma Macca’s, utilizarea marcii fluide este o forma de a arata apropierea companiei de consumatorii sai si receptivitatea la preferintele acestora.

Marca fluida Mcdonalds Maccas

Una dintre marcile romanesti care au adoptat acest concept de fluiditate a marcilor este marca postului de telviziune Acasa, care nu pierde nici o oportunitate sa indice o noua aniversare sau sa celebreze sarbatorile nationale. Astfel logo-ul Acasa este adesea prezentat cu o caciulita sau globuri pentru a celebra Craciunul, o funda alb-rosu ce marcheaza sarbatoarea Martisorului sau un buchet de flori pentru a sarbatorii Pastele.
Marca nationala ACASA:
Marca inregistrata Acasa

Marci fluide aniversare:

Marca fluida Acasa 14 ani         Marca fluida Acasa 16 ani acasa-tv

Noutati si Evenimente

Enpora - Servicii de proprietate intelectuala

Ce este proprietatea industriala

Mai multe informatii despre ce este proprietatea industriala le puteti gasi in Brosura noastra …

Vezi mai mult >
Scurt ghid despre Marci

Am pregatit un scurt ghid despre marci menit sa explice tuturor ce este o marca si importanta inregistrarii ei pentru afaceri …

Vezi mai mult >
Marca europeana

Ghidul despre Marca europeana va ofera informatii despre marca ce ofera protectie la nivelul Uniunii Europene

Vezi mai mult >
Scurt ghid despre Desene

Pentru informatii despre ce sunt Desenele Industriale si de ce sa le inregistram va invitam sa cititi ghidul nostru!

Vezi mai mult >